Igračke - da, ali koje

Igračke - da, ali koje

Ako ste u dilemi koje igračke kupiti, odgovorite na ova pitanja pa ćete otkriti koja je igrčka dobra za vaše dete.

Koje posebne sposobnosti i interese ima moje dete?
Koje igračke utiču na njegov razvoj? (Ako sada ima potrebu za kretanjem, kupite mu bicikl, a ne kocke.)
Za šta imamo mesta?

 Ne kupujte igračke koje se vama dopadaju jer su takve obično prezahtevne za dete. Previše malih igračaka zakrčuju sobu. Zato zaobiđite prehrambene proizvode koje imaju igračku u sebi. Rođaci rado donose igračke. Zamolite ih da donesu bojice, blokove, plastelin… To podstiče kreativnost i nikada nije na odmet. Plišane igračke su slatke, ali vrlo brzo postaju samo sakupljači prašine. Kupite ih samo ako ih dete izričito traži.

NE igračkama od mekane plastike

Sve su češća upozorenja na zdravstvene rizike vezane za hemikaliju koja se naziva “ftalat”. Reč je o hemijskom spoju koji se dodaje polivinil hloridu kako bi omogućio lakše prijanjanje uz kožu. Stoga ima široku primenu i često se koristi u proizvodnji predmeta od mekane plastike ili gume, poput igračaka za malu decu i životinje. Eksperti su stoga sve glasniji u svojim zahtevima upućenim roditeljima da izbegavaju kupovinu igračaka od mekane plastike.

Da je reč o ozbiljnim strahovima govori i podatak da u Sjedinjenim Američkim Državama od februara 2009. godine na snagu stupa zabrana proizvodnje ili uvoza predmeta napravljenih od ove vrste plastike.

 Nadležna agencija za uspešno izbegavanje opasnih igračaka sugeriše sledeće:

- Ne kupujte igračke koje su napravljene od “PVC” (polivinil hlorid) plastike. Ove igračke, uglavnom, sadrže ftalate, čak i ukoliko to na njima nije naznačeno.
- Izbegavajte preparate za negu beba koji sadrže xylene, toluene ili phthalates.
- Izbegavajte jeftini nakit za bebe, lance za priveske za ključeve i slične proizvode, jer većina njih sadrži olovo.
- Izbegavajte sitnije igračke kojima se dete može udaviti, pogotovo ukoliko je reč o deci mlađoj od tri godine.

Izvor: mamaibeba.rs