Kada je pravo vreme za uvođenje mobilne proteze?

Kada je pravo vreme za uvođenje mobilne proteze?

Rečeno Vam je da je potrebno da Vaše dete nosi protezu, ili sami smatrate da bi trebalo? Verovatno imate dosta pitanja i nedoumica na koje ćemo pokušati da odgovorimo u nastavku.

Kao što je već poznato, redovni stomatološki pregledi na svakih šest meseci su neophodni tokom razvoja zuba deteta. Na ovim pregledima stomatolog će prepoznati stanja i promene koje zahtevaju nošenje proteze za ispravljanje zuba.

Oni uključuju:

Gubitak mlečnog zuba prerano ili prekasno
Rast zuba u pogrešnom smeru
Rast zuba na pogrešnom mestu
Otvoreni zagrižaj
Teškoće prilikom jela ili zagrižaja
Često ujedanje za obraze
Roditelje najčešće zanima da li je njihovo dete potrebno da nosi mobilnu ili fiksnu protezu, i koja je bolji izbor.

Na samom početku, treba reći da iako oba ortodontska aparata služe za ispravljanje zuba, oni se koriste za ispravljanje drugačijih vrsta nepravilnosti, i u drugim životnim dobima.

Mobilne proteze su sjajno rešenje za mlađu decu, kod koje su i dalje prisutni mlečni zubi, dok stalni zubi i dalje rastu. Važno je napomenuti za mobilne proteze ne mogu da isprave zube koji su potpuno srasli, tako da je važno da se sa nošenjem mobilne proteze krene na vreme.

Samim tim, terapija najčešće počinje kada stalni zubi krenu da rastu, što je najčešće u uzrastu od 10 do 14 godina.

Velika prednost mobilnih proteza za zube je sama činjenica da se proteza po potrebi može lako skidati i stavljati, i najčešće se nosi samo noću, otuda i kolokvijalni naziv “noćna proteza”.

Ovo je veliki benefit za najmlađe pacijente koji samim tim ne moraju da nose protezu u školu, kao i tokom igre i fizičkih aktivnosti, i na taj način im se pruža dodatni komfor i smanjuje odbojnost prema ideji o nošenju proteze.

Kada je reč o neprijatnosti ili bolu koji se može javiti tokom nošenja proteze, on ne bi trebalo da bude previše intenzivan. Uloga proteze je ispravljanje zuba, i u početnim fazama dolazi do pomeranja zuba što može izazvati izvesnu neprijatnost i manje bolove, na koje se dete relativno brzo navikne.

Ukoliko pak dođe do jačih bolova i nemogućnosti nošenja proteze, potrebno je prestati sa nošenjem proteze javiti se ortodontu koji će izvršiti potrebne korekcije.

Često pitanje roditelja jeste i od kojih su materijala izrađene mobilne proteze. One su napravljene od kombinacije metalne žice i akrilata – žice se koriste za fiksiranje proteze za zube, dok akrilatni deo naleže na nepce.

Iako su akrilatni delovi tradicionalno izrađeni kao providni, danas su dostupne proteze sa raznolikim dizajnom, raznih boja i šara, što može dodatno da smanji odbojnost od proteze posebno kod mlađe dece, te savetujemo da svog ortodonta pitate da li nude i ovu mogućnost.

Cena mobilnih proteza za decu naravno varira od ordinacije do ordinacije, ali uopšteno govoreći cena se kreće od 20.000 do 30.000 dinara.

Sama procedura koja vodi do dobijanje proteze prilično je jednostavna. Tokom pregleda zuba i usta najmlađih pacijenata, tehničar ili ortodont uzeće otisak na osnovu koga se izrađuje proteza. Postupak uzimanja otiska je potpuno bezbolan, i obavlja se rutinski bez davanja lokalne anestezije.

izvor:mojpedijatar.co.rs