Ocene nisu najvažnije

Ocene nisu najvažnije

I danas se sećam kada sam prvi put ušla u učionicu nakon sticanja diplome. Ispred mene se našao neki potpuno novi svet. Iako je teorijska podloga na fakultetu bila sjajna, tek se ulaskom u učionicu stiče se pravi utisak o zanimanju profesora, učeničkoj dinamici i svemu što čini taj posao.

Kako su meseci prolazili, taj mi je posao, iako neverovatno stresan i težak, sve više ulazio pod kožu.

Uspešni nastavni sati, napredak učenika koji su se do tada mučili, njihov osmeh nakon što shvate da su savladali gradivo, ponos koji su osećali kada bi ostvarili dobar rezultat na takmičenjima i oduševljenje njihovih roditelja nakon školskih priredbi samo su deo lepih uspomena koje pamtim.

Ali da bi posao učitelja i nastavnika bio što uspešniji, neophodna je bliska saradnja roditelja (ili staratelja) i njih. Bez toga je naprosto nemoguće da se dete razvije u uspešnog pojedinca koji će znati kako se nositi sa svim izazovima koje će život pre ili kasnije staviti pred njega.

Sretala sam roditelje koji bi tvrdili da je njihovo dete anđeo, one koji su forsirali uspeh jer su i sami bili visokoobrazovani pa su isto očekivali i od svoje dece, pa sve do onih koji su svesrdno navijali nakon svake ispravljene ocene i pokazivali stopostotnu podršku svom detetu, ali i učiteljima.

Učenici u školi provode većinu svog dana pa je zato neophodno da se tamo osećaju prijatno, ali i da roditelji znaju šta i kako njihova deca rade, kako se ponašaju prema drugima, da li su srećna. Kratki roditeljski sastanci nikako nisu dovoljni da bi se nekom roditelju predstavila čitava slika njihovog deteta.

Potrebni su česti dolasci na individualne razgovore, ali i pored toga postoje neke stvari koje bi svaki roditelj učenika trebao da ima na umu.

1. Vaše dete ne mora da bude savršeno
Iako brojna istraživanja govore u prilog tome da svako dete u sebi nosi veliki potencijal, to ne znači da će biti uspešno na svim poljima. Pojedincima to uspeva bez problema, ali većina učenika ipak je prosečna. I to nije nešto zbog čega treba praviti dramu.

Pritisak koji dete oseća ako ga podsećamo na to da stalno uči ili se bavi vannastavnim aktivnostima koje ga ne zanimaju neće doneti napredak. Umesto toga podstičite ga da se razvija u nečemu što voli. Na primer, neki učenici su sjajni u sportu, drugima nema premca u umetnosti, treći su pravi matematički genijalci. I jedno područje u kome postoji pravo interesovanje i više je nego dovoljno za uspeh.

 2. Pratite napredak deteta, a ne samo ocene
Praksa pokazuje da se roditelji prečesto fokusiraju na ocene umesto na napredak deteta. Dete ne mora da niže odlične ocene da bi bilo uspešno. Da, ocene jesu presudne za upis u najbolje srednje škole, ali nikako ne određuju uspeh u životu. Mnogo je važnije ako dete pokaže napredak u nekom od nastavnih predmeta koji mu je predstavljao velik problem.

Bilo da je reč o matematici, stranom jeziku ili pak prevazilaženju straha od sportskih aktivnosti, pohvalite dete kada primetite napredak u odnosu na ranije stanje. To će ga podstaći da se i dalje trudi i pokazati mu da vam je stalo do njega.

Kako je bilo u školi?

3. Razgovarajte sa detetom o školskom danu
Kada dete stigne iz škole, pitajte ga kako je provelo dan, šta je novo naučilo, šta se događa u razredu, kako su njegovi prijatelji i slično. Takvi mali razgovori, makar u trajanju od nekoliko minuta, mogu vam dati dobru sliku o tome kako se dete snalazi u školi.

 Saradnja učitelja i roditelja presudna je za uspeh deteta.

 Ako primetite da je dete ćutljivo ili na pitanje kako je bilo samo daje kratke odgovore, moguće je da nešto nije u redu. Naime, deca se kod kuće i u školi vrlo često ponašaju potpuno drugačije. Dok je kod kuće možda reč o mirnom detetu, u školi ne mora da bude tako, a važi i obrnuto. Zato je neophodan konstantan razgovor kako biste mogli da naslutite ako se u nekom trenutku događa nešto na šta treba reagovati.

 Učenje

4. Podstičite ga da što više čita
Čitanje je izuzetno važno ne samo kada je u pitanju lektira nego i uspeh u odraslom životu. Brojna istraživanja su pokazala da uspešni poduzetnici, profesori, naučnici, lekari i drugi profesionalci redovno čitaju.

Da bi dete steklo naviku čitanja, odvedite ga povremeno u knjižaru ili biblioteku, dajte mu da odabere bilo koju knjigu po svom izboru koja neće biti sa spiska lektire. Podstičite ga da čita i dečije časopise, pre svega one edukativnog karaktera, a nakon čitanja možete zajedno da razgovarate o obrađenoj temi. Tako će dete ujedno vežbati analizu i sintezu teksta.

5. Smanjite vreme ispred ekrana
Pametni telefoni i drugi uređaji na svakom su koraku i nije retkost da već i učenici prvog razreda osnovne škole imaju sopstvene mobilne telefone. Iako je to u jednu ruku dobro jer u bilo kom trenutku možete doći do svog deteta, provođenju vremena pred svim vrstama ekrana treba pristupiti vrlo ozbiljno. Zato morate da postavite granice i držite ih se.

Takođe se preporučuje da umesto toga odvedete dete u prirodu. Boravak u prirodi, čak i u gradskom parku, dva sata nedeljno znatno poboljšava zdravlje i blagotvorno deluje na naš um i telo, a detetu omogućuje i razvijanje motoričkih veština.

Budite uzor

6. Vi ste najveći uzor svom detetu
Nerealno je očekivati od deteta da će biti sve ono što vi želite ako ste sami daleko od toga. Na primer, ako sami nikada ne posežete za knjigom i ako vas dete stvarno nikada nije videlo kako čitate, ne možete očekivati da će samo veselo prionuti na čitanje. Isto je i sa boravkom u prirodi i svim ostalim. Deca uče po modelu, odnosno kopiraju ponašanje svojih roditelja, i to nesvesno. Zato je neophodno da im budete uzor.

7. I učitelji su samo ljudi
Iako su deci često i učitelji uzori, i oni su samo ljudi. Neretko se može čuti kako je učiteljski posao zapravo poziv. Iako je to u nekoj meri tačno jer ne može bilo ko da radi u razredu, uprkos diplomi, učiteljima je ovo posao i način osiguranja sredstva za život.

Baš kao i svi drugi, i oni imaju svoje dobre i loše dane, svoje privatne probleme, svoje porodice, zdravstvene tegobe, ali i slobodno vreme u kom prestaju da budu na raspolaganju roditeljima. Poštujte to. Jedino se tako može stvoriti skladna veza onih koji su najvažniji u životu deteta – roditelja i učitelja.

izvor:najboljamamanasvetu.com