Zašto i kako i bebe i deca treba da jedu ovsenu kašu (+ recepti)

Zašto i kako i bebe i deca treba da jedu ovsenu kašu (+ recepti)

Puna vlakana i složenih ugljenih hidrata, ovsena kaša je odličan izvor energije. Pored toga, nije skupa namirnica, lako se prilagođava svim vrstama ukusa i drži naše srce i naš probavni sistem u dobroj formi. Vrlo lepo zasiti te stoga predstavlja jako zdrav doručak za decu. U nastavku malo više o tome zašto ovas treba da je jedna od prvih namirnica i nekoliko recepata za decu različitih uzrasta koji će vam dati ideje kako da poslužite ovu namirnicu.

Zašto ovsena kaša može i treba da bude jedan od prvih ugljenih hidrata koji ćete uvesti

Napomene:

Pre početka uvođenja nemlečne ishrane svakako je najbolja strategija da napravite plan i program za uvođenje namirnica uz preporuku pedijatra, a na osnovu vaše istorije bolesti te uzrasta i razvoja vaše bebe.

Pre prve godine nikako ne uvodite med i kravlje mleko.
Ako započinjete uvođenje čvrste hrane, sa ovsenom kašom nećete pogrešiti. Ovsena kaša je prava blagodet za vašu bebu iz nekoliko razloga:

1. Dobar je izvor biljnih vlakana i hranljivih materija
Ovsena kaša pored dobrog izvora biljnih vlakana sadrži magnezijum, gvožđe i cink. Kako beba raste potrebna joj je hrana koja sadrži više minerala i vitamina od onih koji se nalaze u mleku. Ovsena kaša je dobar način za uvođenje hrane sa teksturom jer je mekana ali sa strukturom. Hranljivi sastav ovsene kaše potpomaže rast i razvoj bebe.

2. Blaga je po digestivni sistem
Ovsena kaša se preporučuje od šestog meseca bebe jer je laka za varenje zbog prisustva beta glikana, podstiče sitost i sprečava stvaranje gasova.

3. Sprečava konstipaciju
Mnoge bebe iskuse probleme sa zatvorom po uvođenju čvrste hrane. Ovsena kaša, kao dobar izvor biljnih vlakana, predstavlja prirodni laksativ. Biljna vlakna iz ovsene kaše prave stolicu koja se lako pokreće kroz creva do konačnog izbacivanja.

 

4. Dobro se meša sa drugim namirnicama
Sa kojom vrstom namirnica će se ovsena kaša koristiti zavisi od preporuka za dati uzrast deteta. Ovsena kaša može lako da se meša i sa povrćem i sa voćem, priprema se sa vodom a onda joj se može dodati majčino ili adaptirano mleko, kasnije između 7 i 8 meseca (po preporuci pedijatra) i jogurt. Zbog dobrog uklapanja sa ukusima, bilo da želite da pripremite nešto slatko ili slano, kao i brze pripreme, ovsena kaša predstavlja idealan izbor za doručak.

5. Podstiče dobro zdravlje
Ovas sadrži visok procenat proteina i drugih materija koje podstiču dobar imunitet, dobro zdravlje kose i kože te predstavlja dobar izvor energije. Prisustvo vitamina B5 i B6 utiče na pravilan razvoj i dobro funkcionisanje nervnog sistema.

Koju vrstu ovsene kaše koristiti?
Kada se u ishranu uvodi ovas, važno je znati da on u svojoj strukturi nema gluten ali može biti „zagađen" njime jer se u većini slučajeva čuva u istim silosima kao i žitarice koje u sebi sadrže gluten. Ukoliko vaše dete ima problema sa glutenom onda bi trebalo da birate ovas, ovseno brašno ili ovsene pahuljice sa potvrdom da su bez glutena.

Isto tako, na tržištu postoje različite vrste polugotovih ovsenih kaša koje u sebi najčešće sadrže dodati šećer, so i ostale aditive. Međutim, one ne predstavljaju najbolji izbor kada je priprema ovsene kaše u pitanju.

Preporuka je da se za pripremu ovsene kaše, kada god je to moguće, koriste ovsene pahuljice koje predstavljaju najbolji a ujedno i jeftiniji izbor. Korišćenjem namirnica u svom skoro prirodnom obliku obezbeđujemo daleko više nutritivnih materija. Ako ipak birate polugotove ovsene kaše, dobro iščitajte deklaraciju i birajte jedino one koje u sebi ne sadrže dodati šećer i so. Ukoliko u svom sastavu ovsena kaša ima više dodataka nego osnovnih namirnica, bolje je da je ostavite na polici.

Da li je ok služiti ovsenu kašu deci svaki dan?
Ukoliko vaše dete voli da jede ovsenu kašu svakodnevno, onda povedite računa da svakoga dana pravite različite dodatke i tako mu obezbedite širi izbor vitamina i minerala.

Obično se služi kao doručak, ali da li je ovsena kaša dobra i za večeru?
Topla ovsena kaša predstavlja dobar izbor i za večeru jer ovas sadrži melatonin i složene ugljene hidrate koji pomažu da što više triptofana uđe u moždane ćelije i tako dovedu do bržeg sna. Jedan od vitamina u sastavu ovsa je i B6, kofaktor u proizvodnji serotonina u mozgu.

Kako se čuva?
Teško je pogoditi tačnu količinu koju će pojesti vaše dete. Osnovnu bazu (skuvane ovsene pahuljice) možete da sačuvate do 3 dana u frižideru. Kada se skuvane pahuljice ohlade, dobro ih poklopite i pohranite u frižider. Ukoliko vam ostane nešto ovsene kaše od doručka možete da je uklopite u prepodnevnu ili poslepodnevnu užinu.

Kako pripremati ovsenu kašu za bebe i decu
Kada imate osnovu, lako joj je menjati ukus.

Za najmlađe, osnovna baza u ovom slučaju su ovsene pahuljice i voda. Ovsene pahuljice možete i da usitnite u blenderu na samom početku uvođenja hrane, mada pahuljice toliko omekšaju u vodi da ni nema potrebe. Važno je kuvati pahuljice do pojave sluzi u kojoj se nalazi beta glikan koji doprinosi dobroj svarljivosti ovsa.

Najbolju smesu ćete dobiti od:

4 kašike pahuljica + 1 šolja mleka (do godinu dana adaptiranog ili majčinog ili biljnog a kasnije i kravljeg)
Ovako pripremljenoj ovsenoj kaši, u zavisnosti od uzrasta odnosno druge već uvedene hrane, može da se doda:

Izblendirano ili izgnječeno voće,
pire od povrća i/ili voća,
kompot od svežeg ili suvog voća,
mleveno orašasto voće ili puter od orašastog voća.
Kada se ovsenoj kaši doda žumance ili sir dodatno joj se uvećava hranljiva vrednost.

Ideje za ovsenu kašu - RECEPTI

Ovsena kaša sa bundevom



Napravite zdrav obrok za bebu (ili starije dete) koje sadrži cela zrna, vlakna i povrće. Pored toga, ovaj brzi recept za doručak možete pripremiti jako brzo, a ukus je kao bundevara!

Bundevu skuvajte na pari ili ispecite za veće dete pa izblendajte ili usitnite, dodajte slobodno malo pirea od jabuke ili rendanu jabuku i cimet pa pomešajte sa skuvanom ovsenom kašom
Dobar par u ovsenoj kaši su i bundeva i batat (sladak krompir)

 Ovsena kaša sa jabukom i šargarepom
Dodajte nekoliko kašika pirea od jabuka u ovsenu kašu kako biste dodali slatkoću na zdraviji način. Tako ćete dodati i malo vitamina C u dečiji obrok. Kako beba raste, jabuku možete da izrendate i dodate malo cimeta ili suvo grožđe.

Još ideja uz jabuku:

Dodajte malo narendane šargarepe za ukus „kolača od šargarepe“ uz malo vanile po želji
I u ovu verziju možete dodati kuvani batat
Ako kuvate sa biljnim mlekom obogatite kašu proteinom uz kašičicu čia semena ili mlevenog lana. Uz mleveni lan dodajete i Omega-3 masne kiseline.
Odličan dodatak je i puter od nekog orašastog voća ili mleveno orašasto voće kako smo gore već pomenuli.

Ovsena kaša sa bananom i čokoladom


Jedna od omiljenih dečijih voćki je odličan dodatak za ovsenu kašu. Možete je izgnječiti ili usitniti kada dete krene da jede komadiće, dodajte malo putera od kikirikija (koji ste prvo uveli samostalno i isprobali čak i na koži da li nema alergije) ili drugo orašasto voće.

Recept sa slike - Kaša sa čokoladom i bananom
U vruću ovsenu kašu stavite dve kocke crne čokolade pa sačekajte da se otopi pa sjedinite. Bananu možete iseći na kolutove ili je možete ispasirati pa umešati u kašu. Možete dodati i kašičicu putera od orašastog voća po izboru.

 Ovsena kaša sa kokosovim mlekom i suvim voćem


Napravite tropsku verziju kaše tako što ćete koristiti kokosovo mleko (ili neko drugo biljno po izboru), dodajte malo čia semena i komadiće sušenog voća poput kajsija, manga ili ananasa.

Tropsko voće, naravno, možete koristiti i sveže.

Ovsena kaša sa borovnicom i kivijem

 Spisak voća koje možete dodati u ovsenu kašu, samostalno ili mešano kao što smo već predložili:
Banane
Jabuke
Kruške
Borovnice
Jagode
Maline
Breskve
Mango
Kivi
Usitnjene brusnice
Kokosovo brašno

Povrće:
Pire od bundeve
Pire od šargarepe ili rendana šargarepa
Pire od slatkog krompira (batata)

Orašasto voće i semenke – mleveno ili u obliku putera/krema:

Kikiriki puter
Badem
Orasi
Pikan orasi
Pistaći
Mleveni lan
Čia semenke
Suncokret semenke

Zaslađivači:
Izbegavajte dodavanje bilo kakvih zaslađivača za decu i uopšte „popravljanje” ukusa. Dozvolite svome detetu da uživa u prirodnim ukusima namirnica. Svakako malo zrelije voće je dovoljno slatko! Ako baš hoćete da nekada zasladite kašu, upotrebite blendiranu urmu ili dve.

izvor:najboljamamanasvetu