8 ključnih pitanja (i odgovora) o higijeni beba i dece

8 ključnih pitanja (i odgovora) o higijeni beba i dece

Higijena je prvenstveno važna zbog zdravlja, ali i iz estetskih razloga. Osim toga što ćete održavanjem higijene pomoći svom detetu da bude zdravo i čisto, veoma bitno je i što na taj način detetu dajete dobar primer i pomaže mu da od malena usvoji kvalitetne životne navike i uvrsti ih u svoju svakodnevicu.

Naravno, neophodno je sprovoditi higijenu beba i dece na pravi način i u pravo vreme, a šta to zapravo znači otkrivamo vam u nastavku.

#1 Kada kupati bebu?

Stručnjaci ističu da bi novorođenčad trebalo kupati jednom do dva puta nedeljno. Češćim kupanjem uticaćete na to da bebi koža postane suvlja, osetljiva i sklona raznim problemima.

Dok bebi ne otpadne pupčana vrpca (nakon 7 do 10 dana), nemojte je potapati u vodu, već je kupajte tako što ćete nakvasiti peškir i njime brisati kožu bebe pre i posle upotrebe sapuna, za koji je neophodno da bude veoma blage strukture i specijalno napravljen za negu kože beba.

#2  Kako održavati higijenu intimne regije kod beba?

Za čišćenje intimne regije koristite mlaku vodu i mokar peškirić, vatu/tupftere, ili gazu za nežno i lagano brisanje kože (i sluzokože) polnih organa. Idealno bi bilo na ovaj način prebrisati perianalnu regiju bebe pri svakom menjanju pelena, a detaljnije oprati tokom kupanja.

Kod beba ženskog pola je neophodno brisati vulvu od napred ka pozadi, kako bismo sprečili rizik od vaginalnih infekcija. Za bebe muškog pola je bitno brisati kožu testisa i oko njih, kao i kožu penisa celom duzinom. Dečaci do uzrasta od tri godine imaju fiziološku fimozu - suženje kožice, zbog čega se ona ne može skoz povući nazad, stoga je za čišćenje ovog dela penisa potrebno samo blago povlačenje kože koja prekriva glavić i nežno uklanjanje belih naslaga. Nakon pranja bebinog polnog ograna, osušite ga laganim prislanjanjem peškira na prethodno kvašenu oblast.

#3 Kako održavati higijenu očiju, ušiju i nosa bebe?

Kada čistite oči bebi, tu se pre svega misli na uklanjanje beličastog sekreta koji se ponekad nađe u bebinim očima jer se suzna tečnost sastoji od vode, soli, i uljaste sluzi, kao i krmeljića. Najpre je potrebno da operete ruke, a zatim da sterilnu gazu dobro nakvasite fiziološkim rastvorom. Onda nežno gazom prebrišite bebine zatvorene oči od spoljnjeg ka unutrašnjem uglu oka. Možete ponoviti postupak više puta zaredom, sve dok se oko ne očisti, ali je potrebno menjati gazu pri svakom potezu.

Ako govorimo o ušima, kod novorođenih beba i u prvim mesecima detetovog života, uši čistimo posle kupanja, nežnim brisanjem spoljnog dela ušne školjke, ili vatom/tupferom, ili pak gazom. Takođe je bitno prebrisati nabore iza ušne školjke. Nemojte koristiti štapiće za uši jer njima lako možete povrediti bebino uho.

Higijenu nosa bebe primenjivati jedino ako je to zaista potrebno, s obzirom da se on sam čisti izbacivanjem sekreta. Ukoliko bebin nos luči previše sekreta, možete ispirati bebi nozdrve (jednu po jednu) nakapanjem nekoliko kapi fiziološkog rastvora. Međutim, ukoliko se vaša beba muči da diše zbog zapušenog nosa, potrebno je da se obratite pedijatru.

#4 Kako je najlakše iseći bebi nokte?

Za početak, najbolje je bebi seći nokte nakon kupanja. Tada su njeni nokti mekši i lakše se seku, a takođe, s obzirom da su mekši, sečenjem noktiju grickalicom neće nastati uzdužne mikro pukotine.

Veoma je poželjno kupiti griskalicu za nokte specijalno dizajniranu za bebe, koja ima zaštitu za kožu, te su šanse da povredite bebu dok joj sečete nokte, umnogome manje. Naravno, ukoliko je vaša beba previše aktivna i ne dozvoljava vam da joj skratite nokte u budnom stanju, možete to uraditi dok beba spava.

#5 Kada kupati dete?

Deca bi trebalo da se kupaju jednom dnevno, idealno bi bilo pred spavanje. Kupanje će dodatno opustiti telo deteta i pomoći mu da lakše zaspi, a uz to u krevet neće donositi nikakve nečiste materije. Učite ih od malena da koriste sapun pri svakom kupanju i tuširanju, kao i da posebno obrate pažnju na sapunjanje pazuha, stopala, i analne regije.

#6 Kako održavati higijenu polnih organa dece?

Kod dece starije od 3 godine, jedino što se menja u odnosu na proces održavanja higijene polnih organa beba je taj što od ovog uzrasta počinjemo da učimo decu da i sami rade neke stvari. Bitno je da im govorite šta radite i potrudite se da im pranje polnih organa nikada ne bude nelagodno ni na koji način.

Kao i kod beba, vaginu devojčica perite od napred ka nazad - nikako iz obrnutog smera. Ovo važi i za brisanje vulve nakon uriniranja. Penis dečaka od treće godine zahteva malo veće povlačenje kožice. Na taj način,, s vremenom povlačenje postaje sve lakše i bezbolnije, osim ako nije potrebno obaviti operacija fimoze. Takođe, od malena učite svoje sinove da obrišu toalet papirom vrh penisa nakon mokrenja. I naravno, ne zaboravite na pranje ruku nakon svake upotrebe toaleta.

#7 Kada deca treba da spavaju i kako ih lako uspavati?

Decu bi trebalo voditi na spavanje i buditi ih uvek u približno isto vreme, kako bi im to prešlo u rutinu. Ne dopustite deci da gledaju televiziju iz svog kreveta, jer to mesto treba da bude rezervisano isključivo za spavanje. Tako će dete imati jasnu asocijaciju i biće mu lako da zaspi ubrzo nakon što legne u krevet.

Isto tako, nemojte učiti decu da se uspavljuju u potpunoj tišini jer će to negativno uticati na kvalitet njihovog sna ubuduće. Tu vam može pomoći beli šum ili bela buka, a takođe je jako lep deo porodične rutine čitanje, odnosno pričanje priča detetu pred spavanje.

#8 Kada deca treba da počnu da peru zube?

Naravno da nećete prati zube bebi četkicom i pastom za zube čim oni budu nikli. Kod dece do 12 meseci starosti, umesto četkice za zube, koristite čistu tkaninu i prebrišite im zubiće laganim pokretima. Kada detetu izraste prvi set zuba možete uvesti četkicu, ali obavezno vodite računa da kupite onu koja je prilagođena uzrastu deteta kako bi bila nežna prema zubima i desnima.

Maloj deci perite zube ujutru i uveče samo četkicom i vodom, a već nakon druge godine života poželjno je uvesti i dečiju pastu za zube. Učite decu od malena da pravilno peru zube dva puta dnevno, redovno ih vodite kod zubara ako primetite karijes na nekom od mlečnih zubića, a ne zaboravite na čišćenje jezika kako biste uklonili bakterije i naslage hrane.