IAIM masaža za bebe povezuje, stimuliše, oslobađa i opušta

IAIM masaža za bebe povezuje, stimuliše, oslobađa i opušta

Ono što najviše treba vašoj bebi ste vi, vaše prisustvo, ljubav, dodir,pažnja, poštovanje…

IAIM= International Association of Infant Massage (Međunarodna Asocijacija za masažu beba) je organizacija koju je osmislila i napravila Vimala McClure po povratku iz Indije, gde je otišla da volontira u sirotištima. Na njeno veliko iznenađenje, videla je da su deca puna ljubavi, zdrava, nasmejana, blaga, iako žive u teškim uslovima. Šta je tajna? Svakog dana su devojke koje rade u sirotištu masirale bebe, starija deca su masirala mlađu decu, majke u Indiji svakodnevno masiraju svoje bebe. Shvatila je da, iako žive u veoma teškim materijalnim uslovima, ovi roditelji zapravo pružaju ono najvažnije svojoj deci, a to najvažnije ne košta ništa: ljubav, prisustvo, razumevanje, pažnja, poštovanje. Po povratku, odlučila je da svoje iskustvo podeli sa roditeljima u Americi, napisala je knjigu ”Infant Massage, A Handbook for loving parents”. Uživajući u masaži sa svojom decom osmislila je program koji IAIM instruktori već 35 godina prenose roditeljima u 65 zemalja sveta.

Kad zatvorite oči, duboko udahnete i kažete reč masaža…šta osetite, kako se osećate? Ja osećam kako se opuštam, duboko dišem, prijatno mi je, čujem muziku koja mi prija…lepo mi je...

Sad uzmite u ruke svoju bebu, nežno je privijte uz svoje telo, neka vam se kože dodirnu, nastavite duboko da dišete, opuštajte se zajedno…kako se osećate, kako beba reaguje? Sada nežno spustite bebu ispred sebe i smestite se udobno, pevajte svojoj bebi, svetlo je prigušeno, prostorija topla….pre nego što počnete morate pitati bebu da li želi da se masira i poštovati nju i njenu želju. Jer IAIM masaža za bebe je priča o dodiru, povezivanju, poštovanju, ljubavi.
Da li osećate to divno prisustvo oksitocina (hormona sreće)?

IAIM masažu radite sa svojom bebom i dok laganim, dugim, mirnim pokretima opuštate i sebe i bebu, masirajući joj celo telo, napetost se topi, vi se duboko povezujete komunicirajući pogledima, dodirom…srcima.

Dok masirate svoju bebu, kroz interakciju ste prisutni i fizički i psihički, što je za bebu najvažnije. Kontakt koža na kožu, vaša blizina, vaš miris, beba može da čuje vaše disanje, vaše otkucaje srca, gledate se, vi joj pričate, a ona odgovara osmehom i gugutanjem, opušteni ste, lepo vam je - sve su ovo elementi bondinga i povezivanja, a oni stvaraju obostrani osećaj ljubavi, sigurnosti, poštovanja, sreće, razumevanja, pripadnosti...
Ova duboka emotivna povezanost koja se uspostavlja u prvoj godini života, predstavlja temelj za poverenje, hrabrost, veru, ljubav, i oslonac tokom celog života.

Takođe, stimulišete sva bebina čula, sistem za varenje, hormone i imuni sistem, psihomotorni razvoj, osećaj za ravnotežu i koordinaciju, razvoj i jačanje mišića, razvoj govora, učenja, koncentracije, svest o svom telu.

IAIM masaža nije terapeutska masaža iako svojim blagodetima može olakšati bebi problem grčeva/gasova/zatvora, ublažiti mišićnu napetost, neugodnost rasta zubića, tegobe kod prehlade, bolova rasta, oslobađa od stresa….

I vi i beba ste relaksirani, što pomaže da beba bolje spava, polako uči da sama sebe umiri, manje će plakati, dolazi do redukcije hormona stresa i dovodi do obostrane smirenosti.

Kako se budete dublje povezivali sa svojom bebom i kako je budete bolje upoznavali, razumevali njene potrebe i neverbalne signale, jer bebe komuniciraju potpuno drugačije od nas odraslih, tako ćete graditi vaše roditeljske veštine. Samopouzdanje i samopoštovanje će rasti stvarajući poverenje u roditeljstvo. Kroz masažu i te divne intimne i opuštene trenutke porodica se povezuje, oslobađa od stresa, oseća zadovoljstvo i sreću, raste i razvija se, jačaju porodične veze.

IAIM masaža je divan način da se očevi dodirom povežu sa svojim bebama i nadoknate prednost koje mame prirodno imaju kroz trudnoću, porođaj i dojenje. Starijoj deci pomaže da lakše prihvate novog člana porodice i da prevaziđu bujicu osećanja zbog nove situacije, takođe smanjiće se i ljubomora. Na obukama roditelji nauče kako da prilagode masažu detetu kako bude raslo, tako da mogu da masiraju stariju decu. Starija deca mogu takođe da masiraju bebe. Masaža postaje igra u kojoj svi uživaju.

SREĆNA BEBA = SREĆAN RODITELJ = ZDRAVIJE DRUŠTVO

IAIM obuka je namenjena roditeljima prevremeno rođenih beba, beba do 12 meseci, roditeljima dece sa posebnim potrebama i usvojiteljskim porodicama dece do 7 godina. Sve informacije o ovoj čudesnoj masaži možete dobiti na Instagram profilu https://www.instagram.com/masaza_za_bebe/?hl=sr ili na fejsbuk stranici https://www.facebook.com/Tamara.Dragovic.IAIM.instruktor/

Požurite da zauzmete svoje mesto u oktobarskoj grupi i ostvarite popust!

Tamara Dragović
IAIM instuktor za masažu beba