Roditeljske dileme: Koje mleko dati bebi nakon prestanka dojenja?
Foto: Canva

Roditeljske dileme: Koje mleko dati bebi nakon prestanka dojenja?

Česta je roditeljska dilema da li po prestanku dojenja beba treba da nastavi sa kravljim mlekom ili sa mlečnom formulom.
Brojni su razlozi zbog čega je mlečna formula pravi izbor za dete sve do treće godine života, a evo najvažnijih:

Mleko je važna, ali NIJE najvažnija namirnica u drugoj godini života!

Mleko i mlečni proizvodi ostaju važan deo ishrane i u odraslom dobu! Ima mnogo dobrih razloga, ali pomenućemo da je mleko odličan izvor kalcijuma koji je neophodan za pravilan rast i razvoj dece. Može se reći da su mlečni proizvodi najadekvatniji izvor ovog važnog minerala. Tu su i drugi važni sastojci: proteini, mlečni šećer, masti…
Ako majka ima mleka NE treba prestajati sa dojenjem kada beba napuni godinu dana. Većina nutricionista i eksperata za ishranu beba ohrabruje dojenje do kraja prve, pa i u drugoj godini.
U prvoj godini NE TREBA davati kravlje mleko u slučajevima kada dojenje nije moguće već u takvim slučajevima treba koristiti adaptirane mlečne formule!
Prerano uvođenje kravljeg mleka NIJE dobro za bebu iz mnogo razloga: povećava se rizik od alergija, gojaznosti, anemije (malokrvnosti)…Bez sumnje, sastav kravljeg mleka NE odgovara bebi u prvoj godini života!
Majčino mleko je nezamenljiva hrana za bebe, ali već od druge polovine prve godine života stižu i ostale (nemlečne) namirnice. Ipak, druga godina je “kritičan” period gde treba ostvariti adekvatan prelaz sa majčinog na kravlje mleko.

Evo argumenata zašto su mlečne formule bezbednije i bolje od kravljeg mleka:

– Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj “proteinski udar” nije baš preporučljiv za bebu koja prestaje da sisa! Proteini jesu veoma važni za rast i razvoj deteta, ali višak nije dobar za bebu (opterećuju se bubrezi, ali se povećava i rizik od gojaznosti). Mlečne formule imaju proteinski sastav koji je sličan majčinom mleku!

– Kravlje mleko sadrži “krupne” mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko veća. Mlečna formula ima “iseckane” velike proteine koji su tako prilagođeni (adaptirani) za decu koja sa majčinog prelaze na kravlje mleko.

– Kravlje mleko sadrži visoke koncetracije soli (sulfate, fosfate…) koje ometaju “preuzimanje” gvožđa iz hrane, a kako je gvožđe važno za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca, može nastati anemija (malokrvnost) ako se pretera sa kravljim mlekom. U mlečnim formulama je ovaj problem rešen smanjenjem količne soli uz dodatak gvožđa, pa nema rizika od nastanka malokrvnosti!

– Mlečne formule sadrže dovoljno kalcijuma, ali su dodate supstance koje pomažu pravilan rast i razvoj deteta: esencijalne (važne) masne kiseline, pojedini vitamini, jod i već pomenuto gvožđe.

– Za razliku od kravljeg mleka, mlečne formule sadrže optimalan odnos i količinu omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje su značajne za kognitivni razvoj odojčeta. Pored toga, Omega 3 i omega 6 masne kiseline veoma su bitne za razvoj bebinog mozga, nervnih ćelija i vida. U mlečne formule su dodati vitamini A, C, D i mnogi drugi kao i mikroelementi kao što je cink koji u kombinaciji doprinose dobrom funkcionisanju imunog sistema.

Jedna od takvih mlečnih formula je Humana PROBALANCE

Savremena mlečna formula koja bebama pruža pažljivo izbalansiranu ishranu sa svim potrebnim hranjivim sastojcima i u količinama koje su prilagođene uzrastu bebe.
Odnos proteina, masti, vode i minerala u mlečnoj formuli je sličan kao u majčinom mleku, a ono što je važno jeste da je daleko sličniji nego u kravljem mleku.
Brend Humana ima nova MY PACK pakovanja sa PROBALANCE mlečnom formulom.
PROBALANCE je rezultat posvećenosti da se bebama pruži ishrana koja obezbeđuje njihov prirodan razvoj: pažljivo izbalansiranu, sa svim potrebnim hranljivim sastojcima i u količinama koje su prilagođene uzrastu bebe.
Za razliku od visoko adaptiranih formula, kakve su Humana mlečne formule, kravlje mleko ne zadovoljava fiziološke i nutritivne potrebe odojčeta i malog deteta u prve dve godine života. Kada su adaptirane formule u pitanju, odnos proteina, masti, vode i minerala u mlečnoj formuli je sličan kao u majčinom mleku, a ono što je najbitnije jeste da je sličniji nego u kravljem mleku. Mlečne formule HUMANA iz Nemačke su adekvatna alternativa majčinom mleku ukoliko majka ne doji i kao takve obezbeđuju pravilan razvoj odojčeta i malog deteta.
Novo pakovanje ima sigurnosnu nalepnicu na poklopcu, a zaštitna barijera osigurava bezbednost i svežinu praha.
Lako se otvara i sipa jednom rukom, što nije zanemarljivo, jer mame često u drugoj ruci drže bebu.
Za bebu, mamino mleko je najbolje, ali ako je beba iz bilo kog razloga na mlečnoj formuli, treba se opredeliti za formulu sa pažljivo odabranim hranjivim sastojcima u pravilnom odnosu.
Kvalitetna i izbalansirana ishrana dugoročno unapređuje zdravlje deteta, a ujedno je i jedan od glavnih stubova snažnog imuniteta!

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Humana

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs