Dobra hidracija trudnice i dojilje – neophodni  uslov za dobru laktaciju
Foto: Canva

Dobra hidracija trudnice i dojilje – neophodni uslov za dobru laktaciju

Rast ploda u maminom stomaku i povećanje volumena krvne plazme dovode do povećane potrebe za tečnošću tokom trudnoće, posebno u poslednjem trimestru.
Sprovedene su brojne studije koje su pokazale da je održavanje adekvatne hidracije organizma trudnice važno i za bebu i za mamu. Posle porođaja, majka dojilja takođe mora unostiti dovoljno tečnosti, radi očuvanja sopstvenog zdravlja, ali i zbog dobre laktacije – stvaranja majčinog mleka.

Koja je najbolja hrana za novorođenu bebu?

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali i svih respektabilnih pedijatrijskih udruženja su jasne – dojenje predstavlja najbolji način ishrane odojčeta od rođenja. Dojenje je od neprocenjivog značaja za zdravlje majke i deteta. Dojenjem se ostvaruje veza između majke i bebe, emocionalna stabilnost i pospešuje imunitet bebe. Majčino mleko u svom sastavu ima oko 90% vode i predstavlja jedinu hranu koja je bebi potrebna u prvim mesecima života kako beba ne bi bila gladna i žedna.

Kako treba dojiti bebu?

Bebi majčino mleko prvi put treba ponuditi odmah po rođenju u prvih pola sata, najkasnije u prvih šest sati od rođenja. Potreban je određen period i podrška dojenju kako bi mama i beba pronašle svoj ritam hranjenja i bile uspešne i istrajne.
Beba se doji na zahtev, kad god poželi, što pospešuje stvaranje mleka. U porodilištima koja su baby friendly pravilna stimulacija stvaranja mleka počinje od najranijeg perioda podojima na zahtev, bez velike pauze između dva obroka laktacija se uspostavlja u prvih mesec- mesec i po dana. Veoma je važna pravilna hidracija porodilje kako bi se laktacija uspostavila što ranije.
Pravilno je da beba pojede svo mleko iz jedne dojke a onda pređe na drugu i pojede koliko želi. Pri sledećem podoju kreće se sa dojkom kojom je dete završilo prethodni podoj. Mama između podoja treba da bude adekvano hidrirana.

Proces laktacije treba pokrenuti na pravi način kako bi dojenje bilo uspešno.

✔ Mama treba da bude opuštena kako bi uspostavila nežan kontakt sa svojom bebom

✔ Mama treba da se dovoljno odmara, šeta i da imaju podršku okoline. Stres i briga majke dovode do smanjenja stvaranja mleka.

✔ Neophodno je da se mama hrani redovno i raznovrsno. Potrebe za energijom kod dojilja su povećane zbog čega je potrebno povećanje energetskog unosa za 300-500 kcal dnevno( dodatna šolja mleka, jogurta ili kuvano jaje).

✔ Preporuka je zdrava, uravnotežena ishrana – tri glavna obroka i dve voćne užine, bez slatkiša i prostih šećera.

✔ Potrebe za proteinima kod mame dojilje su povećane zbog čega mama u svojoj ishrani treba da ima meso, ribu, sir, jaja, mleko, jogurt, sveže voće i povrće.

✔ Postoje određene namirnice za koje se veruje da povećavaju stvaranje mleka: ovas, lan, leblebije, hmelj, kopriva – ove namirnice treba u većem odnosu uvrstiti u dnevni jelovnik.

✔ Neophodna je pravilna hidracija majke koja doji svoje dete. Obavezno je uzimanje dovoljne količine tečnosti tokom dana. Unos tečnosti kod dojilja treba svakodnevno povećati za po 2 čaše više nego inače (preporučeno 2-2,5 l tečnosti dnevno). Mama dojilja treba da pije vodu, čajeve i prirodne sokove. Tečnost u toku dana je bolje nadoknaditi specijalno pripremljenim čajevima za dojilje nego mlekom. Dovoljna količina čaja je 2x200ml dnevno.

Majke koje doje imaju veću potrebu za tečnošću kako bi nadoknadile povećanu potrošnju telesne vode za laktaciju (stvaranje mleka). Količina proizvedenog mleka zadovoljava potrebu odojčeta, ali može da dovede do dehidracije majke ukoliko ona ne unosi dovoljnu količinu tečnosti, a jedna od direktnih posledica je smanjenje produkcije majčinog mleka.

Šta dojilja, pored vode, treba da pije?

Zdrava hrana, dovoljno sna i dovoljno tečnosti su tri stuba dobre laktacije!

Humana čaj za dojilje je specijalno prilagođen za pospešivanje stvaranja veće količine mleka i dobru hidraciju majke dojilje. Preporučuje se da čaj koriste trudnice i porodilje koje doje svoju decu. Dovodi do bolje hidracije organizma i obezbeđuje pravilno funkcionisanje organizma i održavanje homeostaze. Tokom trudnoće i dojenja, kada su potrebe za tečnošću veće nego inače, važno je obratiti pažnju na količinu tečnosti koja se svakodnevno unosi.
Humana čaj za dojilje sadrži kombinaciju različitih biljaka koje potpomažu stvaranje mleka. To je aromatični čaj sačinjen od pažljivo odabrane mešavine najkvalitetnijeg lekovitog bilja i voća. Obogaćen je vitaminom C, za bolji imunitet.
Ne sadrži konzervanse niti veštačke arome i boje. Biljke koje se koriste za pripremu ovog čaja se gaje bez pesticida. Uskoro će se na našem tržištu pojaviti novo višejezično pakovanje za lakše raspoznavanje.
Prednost Humana čaja za dojilje je formulacija koja obezbeđuje dobru hidriranost i veću proizvodnju mleka. Priprema se jednostavno – rastvaranjem 2 pune kafene kašičice čaja u obliku granulata u 200 ml vode. Za postizanje najboljih rezultata i nadoknadu povećanih potreba preporučuje se uzimanje 2-3 puta dnevno čaše Humana čaja za dojilje.
Humana čaj za dojilje pruža podršku uspešnom dojenju a njegova konzumacija dodatno pomaže da se zadovolje povećane potrebe za unosom tečnosti tokom perioda trudnoće i dojenja. Uspostavljanjem dojenja beba dobija sve neophodne sastojke za taj period i nije potrebno davati ništa drugo između podoja.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs