Antidepresivi u trudnoći povezani sa rizikom od gestacijskog dijabetesa
Foto: Shutterstock

Antidepresivi u trudnoći povezani sa rizikom od gestacijskog dijabetesa

Uzimanje antidepresiva tokom trudnoće može biti povezano sa povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa, pokazalo je novo istraživanje.

Ovo istraživanje objavljeno je u utorak u časopisu “BMJ Open” i ukazuje na povezanost, ali ne i uzročno-posledičnu vezu.

"Ova studija predstavlja još jedan deo slagalice koji pokazuje povećan rizik od upotrebe antidepresiva tokom trudnoće," rekla je Anik Berard, profesorka sa "University of Montreal" u Kanadi i direktorka za istraživanje lekova i trudnoće na "CHU Sainte-Justine Medical Center".

"Depresiju je potrebno lečiti tokom trudnoće. Postoji mnogo oblika lečenja - antidepresivi su jedan od njih. Ako je žena trudna i uzima antidepresive, ona ne treba da prestaje sama, već bi trebalo da to uradi u dogovoru sa svojim lekarom koji će proceniti šta je i kako najbolje za nju", rekla je ona.

Gestacijski dijabetes, vrsta dijabetesa koji se može razviti tokom trudnoće kod žena, može povećati rizik od određenih komplikacija i za majku i za bebu, uključujući rizike od visokog krvnog pritiska za buduću majku, porođaj carskim rezom, nizak šećer u krvi kod bebe i razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu bebe.

Studija je obuhvatila podatke o 237.172 trudnice u Kanadi. Od tog broja trudnica 20.905 je uključivalo slučajeve gestacijskog dijabetesa. Među trudnicama sa dijagnozom gestacijskog dijabetesa, 1.152 je bilo izloženo antidepresivima.

Nakon analize tih podataka i pažljivog pregleda izloženosti antidepresivima, istraživači su otkrili da su određeni antidepresivi povezani sa povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa. Istraživači su takođe otkrili da se rizik od gestacijskog dijabetesa povećavao i zbog perioda uzimanje antidepresiva.

"Kratkoročna upotreba bila je povezana sa povećanim rizikom od 15 odsto, srednjoročna upotreba povezana je sa povećanim rizikom od 17 odsto i dugoročna upotreba sa povećanim rizikom od 29 odsto. Povećanja ostaju mala, ali iznad onoga što bismo očekivali", rekla je profesorka Berard.

Studija je imala određena ograničenja, imajući u vidu da je to opservacijska studija i potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li će se slični nalazi pojaviti među raznovrsnijom grupom žena, sa različitih područja.

Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo zašto postoji povezanost između upotrebe antidepresiva i gestacijskog dijabetesa, ali profesorka Berard ima već neka objašnjenja.

"Ono što znamo je da su antidepresivi povezani sa gojaznošću, koje je povezano sa otpornošću na insulin i poremećaj metabolizma glukoze, a to su faktori rizika za dijabetes", rekla je ona.

"Upotreba antidepresiva tokom trudnoće može biti faktor rizika za gestacijski dijabetes, ali ne znamo da li bi jačina veze između upotrebe antidepresiva i gestacijskog dijabetesa bila jača ili slabija u zavisnosti od toga da li žene imaju još uvek depresiju ili ne", rekla je dr Kristina Deligianidis, direktorika ženskog bihevioralnog zdravlja u bolnici "Northwell Health’s Zucker Hillside Hospital" i vanredna profesorika na "Feinstein Institutes for Medical Research" u Njujorku, koja nije bila uključena u novu studiju.

Ona je dodala da je važno da žene leče depresiju tokom trudnoće, ukoliko se pojave simptome.

"Zdravstveni rizici nelečene depresije tokom trudnoće uključuju funkcionalno oštećenje majke, pogoršanje depresije, hipertenziju, prevremeni porođaj, veću stopu porođaja carskim rezom, umanjena veza između majke i deteta, zastoj u razvoju i promene na mozgu. Pored toga, samoubistvo je vodeći uzrok direktne smrtnosti majki u prvoj godini nakon porođaja", rekla je dr Deligianidis.

Dodaje da se rizici nelečene depresije moraju meriti sa onim što se trenutno zna o rizicima kontinuirane upotrebe antidepresiva u trudnoći, a za svaku ženu to bi trebao biti razgovor o riziku, koristi i alternativi za pacijenta.

Izvor: N1